In 'Koeien in Staphorst’ bracht Jo Koster haar liefde voor het platteland tot uitdrukking. (foto: Voerman Museum Hattem)
In 'Koeien in Staphorst’ bracht Jo Koster haar liefde voor het platteland tot uitdrukking. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Jo Koster dol op het boerenleven

  Nieuwsflits

Het ‘onbedorven bestaan’ sprak
Jo Koster
enorm aan

door de redactie

Tot de vaste collectie van het Voerman Museum Hattem behoren de werken van Jo Koster. Ze zijn te vinden in de zaal op de begane grond. Een werk in deze zaal dat duidelijk in het oog springt is het opvallend langwerpige ‘Koeien in Staphorst’.

Hattem - Jo Koster schilderde ‘Koeien in Staphorst’ in 1901. Zij heeft in olieverf op doek een groepje koeien bij de boerderij vastgelegd. Een man en vrouw die op de boerderij aan het werk zijn, staan links op het schilderij afgebeeld.

Hoewel het Voerman Museum Hattem een respectabele collectie werken van Jo Koster in bezit heeft, is deze ‘Koeien in Staphorst’ in bruikleen gegeven door het voormalige Stedelijk Museum Zwolle, tegenwoordig onderdeel van het Historisch Centrum Overijssel.

Het Hattemse museum is zeer verheugd dat het dit werk in de Koster-collectie kan tonen, want ‘Koeien in Staphorst’ is een prachtig voorbeeld van een schilderij waarin Jo Koster haar liefde voor Staphorst en het boerenleven tot uitdrukking bracht.

Het ‘onbedorven bestaan’ op het platteland sprak Jo Koster enorm aan, het karakteristieke Staphorst met zijn kleurrijke boerderijen en folkloristische klederdracht. Ze voelde zich verbonden met de boeren, de vissers en de ambachtslieden. Die fungeerden als bron van inspiratie voor veel van haar werken uit deze periode.

Jo Koster, in 1868 in Kampen geboren, had Staphorst overigens al ontdekt toen ze in 1902 in Zwolle kwam wonen. Ze bleef acht jaar in Zwolle, van waaruit ze regelmatig ook Staphorst bezocht. Later verhuisde ze naar Hattem, waar ze in 1910 een huis liet bouwen naar eigen ontwerp.

Jo Koster woonde en werkte van 1910 tot begin 1924 in Hattem. Daarna ging ze op reis en bezocht Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. En ook tijdens deze reizen putte ze inspiratie uit het eenvoudige leven van de mensen op het platteland. Na haar reizen ging Jo Koster in Den Haag wonen en overleed in 1944 in Heelsum. Maar ze is allerminst vergeten. Haar creatieve nalatenschap oogst vandaag de dag nog altijd grote waardering.

De museumzaal waar de werken van Jo Koster hangen, heeft tijdens de wintersluiting begin dit jaar een nieuwe kleurstelling gekregen. Een extra aanbeveling om gauw te komen kijken. Het museum verwacht vanaf dinsdag 2 juni weer open te zijn.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten