Logo veluws-nieuws.nl


Mark van Meegdenburg (l) en wethouder Wolbert Meijer ondertekenden vorige week een samenwerkingsoverenkomst. Maar volgens Wij zijn Heerde is professionele ondersteuning als volgende stap hard nodig. Foto: Marten Venema
Mark van Meegdenburg (l) en wethouder Wolbert Meijer ondertekenden vorige week een samenwerkingsoverenkomst. Maar volgens Wij zijn Heerde is professionele ondersteuning als volgende stap hard nodig. Foto: Marten Venema (Foto: Marten Venema)

Heerde haalt te weinig uit toerisme

  Politiek

Het is nu het moment om te starten met professionele ondersteuning van de toeristische sector in de gemeente Heerde. Anders gaat zowel bestuurlijk als ondernemend Heerde de boot missen in het proces om de Veluwe op 1 te krijgen.

HEERDE/WAPENVELD - Dat is de waarschuwing van Cees Bol, voorzitter van WIJZIJNHEERDE en Roel Docter voorzitter van de Stichting Recreatie Wapenveld. Beide heren maken zich sinds 2008 hard voor de versterking van recreatie en toerisme. Om de ondernemers in de gemeente Heerde te laten profiteren van het toeristisch potentieel en daardoor de leefbaarheid van de kernen te vergroten, is professionele ondersteuning onontbeerlijk. "Als vrijwilligersorganisaties zijn wij echt aan het einde van ons Latijn. Komt die steun er niet, dan zullen ook wij onze keuzes moeten maken", is hun heldere boodschap. Zij wijzen er op dat Hattem en Epe in dat opzicht hun zaakjes wel op orde hebben. En dat terwijl de gemeente Heerde heel veel te bieden heeft. De enorm afwisselende natuur van het Veluwe massief en de IJsselvallei, het rijke historische erfgoed en cultuur zijn in ruime mate aanwezig. "De afgelopen jaren is daar een optimale infrastructuur bijgekomen dankzij de gebiedsontwikkeling van de Hattemer Poort, het Apeldoorns kanaal en de Hoogwatergeul. Het is nu zaak om met activiteiten en arrangementen te gaan oogsten", aldus Docter. En die oogst is best omvangrijk, heeft Cees Bol becijferd.

De gemeente Heerde kampt al een aantal jaren met een teruglopend aantal overnachtingen. "Ondernemend Heerde haalt zo'n tien miljoen euro omzet uit de verblijfsrecreatie. Sinds 2013 is het aantal overnachtingen met vier procent gedaald, een omzetverlies van vier ton. Uit het Koopstroomonderzoek blijkt dat de kernen van Heerde bovendien maar weinig omzet uit de omliggende plaatsen halen", aldus Bol. De oplossing is volgens de beide heren het Hattem-model. "Rond Uit Hattem draait met enkele professionele mensen die een prima vrijwilligersorganisatie aansturen. Het wordt betaald uit een belastingheffing door de gemeente. Daardoor kunnen grote winkelketens en free riders ook niet ontsnappen, iedereen betaald mee", legt Cees Bol uit. De beide heren komen met hun noodkreet aan de vooravond van opnieuw een discussie in de gemeenteraad.

In juni wordt een informatienota behandeld. Voorgesteld wordt om dit jaar 5.000 euro aan versterking van promotie te besteden en volgend jaar 10.000 euro. "Dat is pappen en nathouden. Willen we mee, dan moeten er echte keuzes gemaakt worden. Met onze organisaties niet meer brengen dan we op het ogenblik doen, de rek is er helemaal uit", aldus de voorzitters.

reageer als eerste
Meer berichten