Logo veluws-nieuws.nl


Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Gemalen Pouwel Bakhuis en Gemaal Veluwe open op Molen- en Gemalendag

  Toerisme

WAPENVELD - Tijdens de Week van Ons Water, van 12 tot en met 21 mei, opent Waterschap Vallei en Veluwe op zaterdag 13 mei de deuren van drie gemalen. Hiermee sluit het waterschap aan bij de Molen- en Gemalendag en geeft het bezoekers inzicht en uitleg rondom het thema 'schoon en gezond water'.

Het Gemaal Pouwel Bakhuis, Werverdijk 4 in Wapenveld is geopend voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Dit gemaal is in 1920 als stoomgemaal gebouwd met twee centrifugaalpompen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een derde pomp bij, een horizontale schroefpomp. De pompen werkten vanaf toen op elektriciteit. De binnenkant van het gemaal is nog authentiek en voorzien van de oude pompen. 
Naast Gemaal Pouwel Bakhuis ligt Gemaal Veluwe, dat sinds 1999 het oude gemaal vervangt. In het informatiecentrum is informatie te vinden over het programma Ruimte voor de Rivier, de Kaderrichtlijn Water en het programma Stroomlijn. Deze programma's voeren maatregelen uit langs de IJssel.

Eemnes

Ook Gemaal Eemnes, Korte Maatsweg 5 in Eemnes is geopend, en wel tussen 11.00 en 16.00 uur. Bijzonder in dit gemaal zijn de 95 jaar oude elektrische pompen. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk half uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.

Ook in de rest van het land zijn activiteiten bij gemalen. Kijk voor meer informatie, uitjes en acties op www.weekvanonswater.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten