Logo veluws-nieuws.nl


Naast de expositie en een nieuwe fietsroute zijn op Vrieze's Erfgoed ook een watertappunt en waterspeelplek te vinden die in samenwerking met de stichting Waterrijke Veluwe gerealiseerd zijn. Foto: Veluws Nieuws
Naast de expositie en een nieuwe fietsroute zijn op Vrieze's Erfgoed ook een watertappunt en waterspeelplek te vinden die in samenwerking met de stichting Waterrijke Veluwe gerealiseerd zijn. Foto: Veluws Nieuws

Fietsroute en expositie over 'Water'

  Toerisme

Bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 heeft dit jaar als thema 'Water, weldaad en bedreiging'. Een en ander wordt uit de doeken gedaan op een expositie en in een nieuwe folder in samenwerking met de Stichting Waterrijke Veluwe.

WAPENVELD - Dankzij het Waterschap Vallei en Veluwe is een nieuwe fietsroute van 50 km beschikbaar. Zaterdag 20 mei wordt bij deze route een lekker arrangement aangeboden. Op een overzichtskaart in de expositie wordt aangegeven wat Wapenveld allemaal met water heeft. De naam Wapenveld heeft daar al alles mee te maken. Die komt van het oud-Hollandse woord 'wapel' en dat betekent laaggelegen, moerasachtig gebied. Dat was het geval toen de bewoners van klooster Hulsbergen in de Middeleeuwen begonnen met de ontwatering van het broekgebied. De locatie van de gemalen aan de Werverdijk speelt daarin een cruciale rol.

Al vanaf Beekbergen stroomt het water vanaf de Oost-Veluwe naar dit punt. De fraters bouwden daar sluizen, groeven weteringen en hielden de watergangen schoon en daardoor ontstond een rijk weidegebied. De kracht van water werd benut door de watermolens aan de beken en sprengen en de bedreiging kwam vooral door de vele dijkdoorbraken in het gebied waarvan de kolken de stille getuigen zijn. In het gebied rond de gemalen zijn dan ook alle facetten van de rivierbeteugeling in Nederland te vinden met de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld als sluitstuk. Over dit project is gratis informatie beschikbaar in de expositieruimte.

Maar ook als transportmiddel was water belangrijk, daar geven een groot aantal oude foto's van het Apeldoorns kanaal een beeld van. Ook wordt een model getoond om tot een bijzondere waterovergang over het Apeldoorns kanaal te komen. En een bijzonder episode was die van de waterwinning in het Zwolse Bos voor de stad Zwolle.
Verder beschikt Vrieze's Erfgoed over een watertappunt en een waterspeelplek waar kinderen heerlijk kunnen spetteren.

Kijk voor meer informatie op www.vriezeserfgoed.nl

reageer als eerste
Meer berichten