Logo veluws-nieuws.nl


Gerhard Bos (CDA) aan het woord tijdens het rondetafelgesprek in de Heerd in Heerde.
Gerhard Bos (CDA) aan het woord tijdens het rondetafelgesprek in de Heerd in Heerde. (Jan Nitrauw)
Apeldoorns Kanaal

Bredere blik op bevaarbaar kanaal

  Toerisme

"De winst van het rondetafelgesprek is dat de blik op de haalbaarheid veel breder is geworden. Je moet niet alleen kijken naar de kosten en de opbrengst uit de recreatietoervaart maar naar de effecten op de totale ontwikkeling van het gebied als gevolg van een bevaarbaar kanaal. Het is nu aan Provinciale Staten om een standpunt te bepalen voor het vervolg."

REGIO - Dit zegt woordvoerder Roel Docter in een persbericht van drie Wapenveldse organisaties. Hij leidt dit met name af uit de bijdragen die Marleen Maarleveld en Erik Droogh aan het gesprek in de Heerd in Heerde leverden. Daar waren een tiental leden van Provinciale Staten aanwezig. Maarleveld, directeur van Waterrecreatie Nederland, leverde haar bijdrage ook namens het Watersportverbond, de Hiswa, de ANWB en Sportvisserij Nederland, allen verenigd in het landelijke Platform Waterrecreatie. Deze organisaties pleiten voor een bevaarbaar kanaal als veilig alternatief voor de IJssel, een standpunt dat recent nog door de provincie Gelderland is onderschreven. "Maarleveld riep op om niet te stoppen bij het knelpunt dat de Hezenbergersluis nu oplevert. Volgens haar zijn er best goede alternatieven te bedenken over het beheer en onderhoud. En daarover werd ze ook bevraagd door de Statenleden", aldus Docter.

Docter hoopt dat de Staten het door Erik Droogh, directeur van Leisurelands, aangedragen alternatief van een exploitatiemaatschappij gaat onderzoeken. "Droogh betoogde dat het een denkfout is om alleen te kijken naar de opbrengst uit de toervaart. Hij zou de watersporter willen belonen als hij naar dit gebied wil komen. De economische effecten door waardestijging van woningen, vastgoedontwikkeling en bestedingen in het gebied zijn veel groter dan de directe opbrengst. En dat zijn we helemaal met hem eens", laat Docter weten. Die ook blij was met de kritische vragen van de Statenleden richting de Stuurgroep Veluwekroon. "Het proces is niet zuiver verlopen. Vertegenwoordigers van de Stuurgroep lieten nu weten dat ze geen besluit hebben genomen, maar alleen een advies hebben gegeven", verbaasde Docter zich. De Wapenveldse organisaties zien nu uit naar de behandeling in de commissie EEM van Provinciale Staten op 29 maart. "De adviezen die de Statenleden mee hebben gekregen over het beheer en het brede economische perspectief zijn zeer waardevol. Wij blijven hameren op consistentie van beleid en dus het mogelijk maken van varen naar Wapenveld door beweegbare bruggen als eerste stap uit te voeren. Zo is het vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst die in 2012 door alle partijen is ondertekend", aldus woordvoerder Docter.

reageer als eerste
Meer berichten